Dalai lama wil pas op 90-jarige leeftijd opvolging regelen

Dalai lama wil pas op 90-jarige leeftijd opvolging regelen

Dalai lama wil pas op 90-jarige leeftijd opvolging regelen

Print
De dalai lama, de geestelijke leider van de Tibetanen, wil nu nog niet over zijn opvolging praten. Pas als hij 90 is, zal hij andere leiders en aanhangers van het Tibetaanse boeddhisme raadplegen, zo deelde de nu 76-jarige dalai lama zaterdag mee. Met hen zal hij ook nagaan of de instelling van de dalai lama als dusdanig moet worden voortgezet.

De dalai lama hekelde de pogingen van China om de zoektocht naar kandidaten voor zijn opvolging te torpederen. In de eeuwenoude traditie van de Tibetanen verkiest een groep monniken aan de hand van bepaalde tekens en kenmerken een kleine jongen tot de herboren dalai lama.

Er wordt gespeculeerd dat China een eigen dalai lama wil zoeken.

De huidige dalai lama werd in 1935 als Tenzin Gyatso geboren. Op zijn tweede werd hij verkozen als de veertiende wedergeboorte van de geestelijke leider. Na een mislukte opstand tegen de Chinese bezetting van Tibet moesten de dalai lama en duizenden Tibetanen hun thuisland verlaten. Sindsdien heeft Tibet een regering in ballingschap in de stad Dharamsala in het noorden van India.

Beeld: PhotoNews

MEEST RECENT