2.500 Koerden klagen in Brussel gevangenschap Öcalan aan

2.500 Koerden klagen in Brussel gevangenschap Öcalan aan

2.500 Koerden klagen in Brussel gevangenschap Öcalan aan

Print
Naar schatting 2.500 Koerden hebben zaterdag aan het Brusselse Jubelpark betoogd tegen de omstandigheden waarin de leider van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, Abdullah Öcalan, al 12 jaar wordt gevangen gehouden.

De Koerdische betogers verwijten de Turkse overheid dat Öcalan, het boegbeeld van hun strijd voor autonomie, in onmenselijke omstandigheden opgesloten zit. De man was gedurende elf jaar de enige gevangene op het eiland Imrali, dat bewaakt wordt door 1.000 soldaten en volledig van de buitenwereld is afgesloten. Sinds eind 2009 heeft Öcalan het gezelschap gekregen van vijf andere gevangenen, maar advocaten of familieleden van de gedetineerden zijn op het eiland niet welkom.

Volgens de Koerden weigert de Turkse regering ook om de Koerdische kwestie op een vreedzame manier op te lossen. "Elk voorstel van Koerdische kant wordt onthaald op geweld, elke verkiezingsoverwinning van de Koerdische partij BPD wordt gevolgd door massale arrestaties", zeggen de betogers.

Daartegenover staat een aanslag dinsdag in de Turkse hoofdstad Ankara die 15 gewonden maakte. Die aanslag wordt toegeschreven aan de TAK, een gewelddadige organisatie die volgens de Turkse overheid gelieerd is aan de PKK.

Nu in het nieuws