"Wat een onzin verkoopt die man"

Wat een onzin verkoopt die man

"Wat een onzin verkoopt die man"

Print
"Bij het voorlezen van de akte van beschuldiging hoorde ik dat Janssen toerekeningsvatbaar is. Had ik dat niet gehoord, ik zou hem meteen naar een psychiatrische inrichting hebben gestuurd." Dat zei Betty Marchal na afloop van de eerste zittingsdag. "Wat een onzin verkoopt die man."

Betty was een van de ruim honderd toehoorders in de zaal beneden. "Ik ben met de trein vanuit Hasselt gekomen. Ik ben al 1,5 jaar gepensioneerd, heb nu meer tijd en wilde een assisenproces eens op een andere manier beleven dan het proces-Dutroux. Het was een boeiende ervaring, ik heb heel aandachtig geluisterd naar de voorlezing van de akte van de openbare aanklager. Heel klaar en helder gebracht", zegt de mama van de vermoorde An.

Betty schrok van de inhoud van de akte van verdediging van de raadsman van Janssen. "Ik had de indruk dat hij de rollen voortdurend omdraaide en dat hij al een pleidooi aan het houden was. Hij had het over doodslag en niet over moord: Annick is met Janssen meegegaan, zij had wat veel gedronken. Het was haar schuld. En ook Kevin en Shana hadden het allemaal zelf uitgelokt. Komaan zeg."

"Hij begon heel theatraal, heel emotioneel maar dat duurde hooguit vijf tot tien minuten. Vanaf dan klonk hij normaal om wat later pure onzin uit te kramen. Ik vind het zo jammer voor de ouders. Er was kop noch staart aan te krijgen. Om gek van te worden. Als ouder wil je antwoorden, waarom het is gebeurd, hoe het is gebeurd en hoe lang het allemaal heeft geduurd en vooral: of je kind heeft afgezien", zegt Betty.

Betty is er dan ook van overtuigd dat het een hele moeilijke dag voor de ouders moet zijn geweest. "Ze moeten nog meer gefrustreerd naar huis zijn gegaan, daar ben ik zeker van. Ook wij hebben tijdens het proces-Dutroux geen antwoorden gekregen. Dutroux zei helemaal niets, ik heb hem toch nooit iets horen zeggen. Bij de uiteenzetting vandaag van wat er min of meer met Annick, Kevin en Shana is gebeurd, heb ik weer dikwijls moeten denken aan wat mijn dochter An allemaal heeft moeten doorstaan. Doodsangsten moet ze hebben uitgestaan. Het kwam allemaal weer boven. Je veegt dat nooit meer weg, maar na 17 jaar heb je een manier gevonden om ermee om te gaan."

NV/CV

Beeld: Tony Van Galen

Nu in het nieuws