Vlaamse partijen blij met "historisch" akkoord

Vlaamse partijen blij met historisch akkoord

Vlaamse partijen blij met "historisch" akkoord

Print
De Vlaamse onderhandelaars zijn tevreden over het akkoord over de financieringswet. Volgens Open Vld-voorzitter Alexander De Croo is het zelfs "historisch".

CD&V-voorzitter Wouter Beke is tevreden over het gevonden evenwicht tussen het federale en regionale niveau. De fiscale autonomie die de deelstaten krijgen, zorgen voor meer responsabilisering, verantwoordelijkheid en transparante solidariteit. En dat geeft ook het federale niveau in de toekomst meer stabiliteit.

De Croo nam het woord "historisch" in de mond. "Wij hebben vannacht de grootste staatshervorming ooit besloten. 17 miljard transfers die overgedragen wordt: het is groter dan alle staatshervormingen ervoor", klinkt het. Volgens hem kan de Vlaamse regering nu voor 11 miljard eigen beleid voeren. "Dit is een historische stap vooruit voor ons land", besluit de liberaal.

Groene aspecten

De sp.a is blij dat de overheden meer mensen aan het werk kunnen zetten in de drie gewesten "en zo eigenlijk onze pensioenen, onze gezondheidszorg, ook op het federale niveau versterken voor de toekomst", aldus ex-voorzitter Caroline Gennez.

Groen! is blij met de ecologische aspecten van het akkoord. "We gaan de gewesten die hun CO2 reduceren belonen en diegenen die dat niet doen, gaan we bestraffen. Ik denk dat het een goed akkoord is dat goed in elkaar zit", verklaart partijvoorzitter Wouter Van Besien.

Beeld: Photonews

MEEST RECENT