Onderhandelaars bereiken na lange nacht akkoord over financieringswet

De acht onderhandelende partijen hebben een akkoord bereikt over de financieringswet. Dat meldt VRT en is bevestigd door de woordvoerder van formateur Elio Di Rupo (PS).

jlenaerts

De onderhandelingen sleepten vrijdagavond aan, maar de partijvoorzitters zijn dan toch tot een akkoord gekomen. Daarin krijgen de gewesten voor 10,7 miljard aan fiscale autonomie, een derde van de totale personenbelasting.

De gewesten moeten ook een efficiënt werkgelegenheidsbeleid op poten zetten. Wie dat niet doet, krijgt sancties opgelegd. De Vlaamse onderhandelaars waren vragende partij voor een korting van 5 procent op de vennootschapsbelasting, maar het is niet zeker of die eis is ingewilligd.

Het akkoord betekent ook meer geld voor Wallonië. Het landsdeel krijgt een compensatie omdat het door de nieuwe financieringswet minder inkomsten krijgt. Gedurende 10 jaar mag Wallonië jaarlijks op 500 miljoen euro rekenen. De volgende 10 jaar wordt dat bedrag wel geleidelijk tot nul herleidt.

Kinderbijslag

Ook de rekening van Brussel wordt aangedikt met 461 miljoen euro extra. De helft van het bedrag moet aan vastgestelde posten, zoals mobiliteit, onderwijs of veiligheid, uitgegeven worden. De andere 50 procent mag het hoofdstedelijk gewest vrij uitgeven. Het Brussels Gewest mag ook zelf de kinderbijslag in Brussel regelen.

De deelstaten krijgen meer bevoegdheden. Het gaat onder meer over de kinderbijslag en delen van het gezondheids- en arbeidsmarktbeleid.

De grondwet wordt aangepast om belangenconflicten rond de belastingen op federaal niveau te vermijden. De regio's kunnen de belastingschalen van de federale overheid niet in vraag stellen.

Beeld: Photonews

MEER OVER Elio Di Rupo