"Dit is een kloteland, maar wel een heel leuk"

Dit is een kloteland, maar wel een heel leuk

"Dit is een kloteland, maar wel een heel leuk"

Print
"De politiek is niet meer te doen. Na vijf weken hadden we een Vlaamse regering. Het zal vijfhonderd dagen hebben geduurd voor een federale", zegt Jan Peumans (N-VA).

"Dit is een kloteland", vindt de voorzitter van het Vlaams Parlement. "Maar voeg er wel aan toe dat het ook een leuk land is."

Maandag begint het parlementaire jaar weer in het Vlaams Parlement. Peumans weet al wat hij in zijn toespraak zal zeggen. "Ik zal sowieso ingaan op de relatie tussen het Vlaams Parlement en de Vlaamse regering. Ik wil die verder intensifieren. En ik ga er nog eens op aandringen dat als ministers nieuwe initiatieven nemen, ze het parlement op zijn minst tegelijk met de media moeten informeren."

De aandacht gaat de laatste weken volop naar de federale regering en de onderhandelingen van Elio Di Rupo. Eén hindernis zit erop: het BH- V-akkoord. "Dat blijft een slecht akkoord", kijkt Peumans terug.

Exit

"We zijn de zes Vlaamse faciliteitengemeenten kwijt, we riskeren Franstalige senatoren in Vlaams- Brabant, Brussel krijgt extra geld zonder institutionele hervormingen … Kortom, we moeten als Vlamingen betalen voor iets waar we wettelijk recht op hebben."

Begin september, N-VA dreigt met een crisis in de Vlaamse regering als Vlaanderen het federale niveau financieel moet helpen. Is een exit nog denkbaar? "Pas als het federale regeerakkoord helemaal rond is, maken we een evaluatie en beslissen we of we uit de Vlaamse regering stappen. Je weet dat wij N-VA'ers niet vasthangen aan onze postjes. Maar ik ga ervan uit dat iedereen loyaal het regeerakkoord zal uitvoeren."

ED

Beeld: Photonews

MEEST RECENT