Ingrid Lieten naar NMBS? Gennez in Vlaamse regering?

Speculaties willen dat minister Ingrid Lieten de Vlaamse regering verlaat om gedelegeerd bestuurder bij NMBS Holding te worden. Daar zou ze Jannie Haek opvolgen, die op zijn beurt zou doorschuiven naar de Nationale Loterij. Minister Lieten ontkent.

kscherpenberg

Geruchten over een mogelijk vertrek van Ingrid Lieten uit de Vlaamse regering doen al langer de ronde en zijn opnieuw helemaal actueel nu er ook speculaties zijn over wie er allemaal minister zou kunnen worden in de eerste regering-Di Rupo.

Voor het zover is, moet Elio Di Rupo wel eerst akkoorden kunnen sluiten over de herziening van de financieringswet en de herverdeling van bevoegdheden. Én aangeven met welke partijen hij een begroting wil opstellen en vervolgens een regering wil vormen.

De namen die her en der naar voren worden geschoven, zijn zeer voorbarig. Maar we willen ze u niet onthouden. Bij de CD&V vallen Yves Leterme en Inge Vervotte alvast weg. Zouden wel kunnen: Steven Vanackere, Pieter De Crem, Servais Verherstraeten , Hendrik Bogaert en Nahima Lanjri. Voor Open Vld zijn de meest geciteerde namen die van uittreders Annemie Turtelboom en Vincent Van Quickenborne. Bij de sp.a zou Johan Vande Lanotte zo goed als zeker terugkeren, doen ook de namen van Dirk Van der Maelen en Frank Vandenbroucke de ronde en is Caroline Gennez geïnteresseerd.

Maar het zou ook kunnen dat Gennez van de Kamer naar de Vlaamse regering trekt om er Ingrid Lieten te vervangen. Op drie verschillende plaatsen hoorde deze redactie dat zij genoemd wordt als de nieuwe grote baas van NMBS Holding om er vanuit haar ervaring bij De Lijn mee orde op zaken te stellen. Maar ook omdat ze als minister te weinig uit de verf zou komen.

Bij de spoorwegen zou ze Jannie Haek opvolgen die op zijn beurt doorschuift naar de Nationale Loterij. En misschien ook wel de kabinetschef van Johan Vande Lanotte wordt. Bij de Franstaligen zouden Didier Reynders (MR) en Joëlle Milquet (cdH) nu al zeker zijn van een portefeuille.

ED

Beeld: PhotoNews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER