Mechelen krijgt eerste Tsjetjeens restaurant van België

In '99 moest Kameta Malsagova (26) en haar familie in volle oorlogstijd vluchten uit Tsjetjenië: het zestal greep met beide handen de kans op een beter leven. Zaterdag openen ze in Mechelen het eerste Tsjetjeens restaurant in België.

Dominick Rombouts

Het is een Assepoes-verhaal, dat van Kameta en de haren. In '99 lieten haar ouders hun hebben en houden in Tsjetjenië achter en probeerden ze een nieuw leven op te bouwen in ons land. "Tsjetjenië was al vijf jaar oorlogsgebied. We hebben zelfs vier keer moeten verhuizen en telkens alles moeten achterlaten, sommige familieleden zijn vermoord en er was ook al tweemaal geprobeerd om een van mijn twee jongste broers te kidnappen. Dat gebeurde toen heel veel daar, voor mensenhandel of de verkoop van organen. Mijn ouders vonden dat hun kinderen in Tsjetjenië geen enkele toekomst meer hadden en zijn toen naar hier gekomen. Maar de eerste maanden verbleven we in het Klein Kasteeltje en dat was verschrikkelijk. Op zeker moment wou mijn moeder terug naar huis: liever sterven in Tsjetjenië dan leven in zulke omstandigheden. Het was pas na een tijdje dat ze ervan overtuigd raakte dat ze de juiste keuze had gemaakt."

Het gezin integreerde zich bijzonder snel, de ouders vonden werk en de kinderen bleken uitstekende studenten. Kameta zelf is intussen afgestudeerd als bachelor in intercultural relations management aan de Mechelse KHM, nu Lessius. Haar broer Vaha doet zijn laatste jaar multimedia divine in Kortrijk, Chaid is laatstejaars master in TEW aan de universiteit van Leuven en Kerim, die amper drie was toen hij verhuisde, studeert economie-talen. Allemaal staan ze voor een nieuwe uitdaging want zaterdag openen ze in Mechelen het eerste Tsjetjeens restaurant in België: Shema.

"Dat was de roepnaam van mijn mama die eigenlijk Laila heet, maar zelfs al kind noemde iedereen haar Shema, wat schoonheid betekent. Haar broers hebben in Tsjetjenië een bedrijf opgericht met die naam en als zij zo eer betoonden aan hun zus, had ik zeker alle redenen om dat ook te doen. Een paar maanden geleden kochten we het vroegere Spaans restaurant Casa espana malinas aan de Zandpoortvest 22. We hebben het interieur opgefrist en aangepast en kunnen vanaf zaterdag vijftig couverts aan. Mijn mama zal koken, maar we hebben ook een Belgische kok in dienst genomen die bijzonder ambitieus is. Hij spreekt zelfs al van een Michelin-ster, maar dat gaat ons wat snel (lacht)."

Wie vanaf zaterdag naar Shema wil, mag zich aan een ietwat zware, bourgondische keuken verwachten vol Kaukasische specialiteiten. Wie de Chinees al een uitdaging vond, zal op de menukaart heel wat tongbrekers terugvinden met gerechten als galnash of hinglash, maar ook het ahum bekendere manti. "We eten heel veel deegwaren en vlees. En dat allemaal pittig gekruid. Onze Belgische proefkonijnen waren in elk geval razend enthousiast. Kom dus gerust eens proeven."

PP

Info: www.shema.beFoto Patrick Hattori
Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio