Joden willen thorarol uit Erfgoedbib terug

De Israëlitische Gemeente van Antwerpen wil een oude thorarol terug die nu in de Erfgoedbibliotheek wordt bewaard. Maar dat is niet zo simpel.

jrosquin

Opperrabbijn Lieberman van de Israëlitische Gemeente van Antwerpen wil dat de Erfgoedbibliotheek een originele handgeschreven thorarol teruggeeft. De rol, te vergelijken met een bijbel, zit nu in de archieven van de bibliotheek.

Volgens opperrabijn Lieberman hoort de thorarol thuis in de synagoge. Volgens de joodse religieuze gebruiken de enige juiste plek voor dergelijk geschrift. De thorarol heeft decennia in de bibliotheek gelegen. Pas een aantal jaren geleden werd het religieuze geschrift ontdekt door het personeel.

Geschiedenis

De geschiedenis van de thorarol is even spannend als luguber. De geschriften, uitgerold bijna 20 meter lang, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door een Antwerpse jood naar de toenmalige stadsbibliotheek gebracht.

De man hoopte op die manier de rol uit de handen van de Duitse bezetter te houden. En dat is hem ook gelukt. Thorarollen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog zonder enige uitzondering verbrand. De kans is groot dat de rol in de Erfgoedbibliotheek de enige is die de vernietiging door de Duitse bezetters heeft overleefd.

"Hoort thuis in de synagoge"

Het is schepen Ludo Van Campenhout die de vraag van opperrabbijn Lieberman op zijn bureau heeft gekregen. “Ik vind dat die thorarol inderdaad thuishoort in een synagoge en ik zal doen wat ik kan om de rol zo snel mogelijk terug te geven aan de joodse gemeenschap.”

De Erfgoedbibliotheek wil de thorarol restaureren en over enkele jaren aan het publiek tonen in het Museum aan de Stroom (MAS), waar dan een tentoonstelling over religie in Antwerpen zal plaatsvinden. “Dat lijkt me geen goed idee. Vooral omdat de joden zelf zeggen dat er voor een thorarol maar één plaats is: de synagoge. Het zou dus beter zijn dat we de rol teruggeven”, besluit Ludo Van Campenhout.

Complicaties

“We weten dat er een vraag vanuit de joodse gemeenschap is om de thorarol over te nemen”, zegt directrice An Renard van de Erfgoedbibliotheek. “Maar er zijn een paar complicaties. We weten niet wie de thorarol tijdens de oorlog naar de bibliotheek heeft gebracht.”

Behalve de Israëlitische Gemeente van Antwerpen zijn er nog andere joodse gemeenschappen. Wie is de rechtmatige eigenaar? “Dat weten we niet. Dat maakt het moeilijk om de rol over te dragen.”

Verder is de thorarol in slechte staat en dringend aan restauratie toe. “Voor we de rol eventueel overdragen, willen we graag het nodige onderzoek doen en ervoor zorgen dat de rol goed geconserveerd is”, zegt An Renard.

Schepen van Cultuur en Erediensten Philip Heylen (CD&V) deelt die mening. “Ik denk dat we met de joodse gemeenschappen en de Erfgoedbibliotheek rond de tafel moeten gaan zitten. Het zou zeer onverstandig zijn om snel en zonder degelijk onderzoek een beslissing te nemen. Dat betekent zeker niet dat we uitsluiten dat de thorarol wordt overgedragen aan de joodse gemeenschap in Antwerpen”, zegt de schepen.

PATRICK VAN DE PERRE

Foto: Wim Hendrix

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio