Bruno Tobback nieuwe voorzitter sp.a

Bruno Tobback is verkozen als nieuwe voorzitter van de sp.a. Hij haalde 96,9 procent van de stemmen. Tobback was - met zijn running mate Joke Quintens - ook de enige kandidaat om Caroline Gennez op te volgen.

ssimons

Na jaren die vooral overschaduwd werden door tegenvallende verkiezingsresultaten en interne strubbelingen, krijgt de 42-jarige Leuvenaar de taak om de sp.a opnieuw op de rails te krijgen en opnieuw meer kiezers te werven.

Van de 20.000 uitgebrachte stemmen, waren er maar 374 onthoudingen, goed voor een 'stalinistische' score van bijna 97 procent. "Nooit eerder haalde een duo zoveel stemmen", klonk het.

Moeilijke jaren

Tobback gaf in zijn maidenspeech als voorzitter toe dat het wellicht "moeilijke jaren" worden, maar hij wil zich niet laten verlammen door pessimisme en angst. "Angst is een slechte raadgever. Naar die raad gaan we niet luisteren. Nu niet, nooit", klonk het.

De kersverse voorzitter zette ook het Vlaamse karakter van de sp.a in de verf. "Wij zijn een 100 procent Vlaamse partij. Maar ik ben het beu dat het begrip Vlaanderen beperkt wordt tot pessimisme en conservatisme", zei hij. "Wij staan voor waarden als rechtvaardigheid, vooruitgang en gezamenlijk investeren in vooruitgang. Dat is ons Vlaanderen".

Foto Photonews

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio