Onvoldoende voor netheid voor 57% gecontroleerde horecazaken

Het aantal controles in horecazaken is in twee jaar bijna verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van minister van Zelfstandigen Sabine Laruelle (MR), die werden opgevraagd door Open Vld-senator Guido De Padt.

kscherpenberg

In 2008 vonden er 7.331 inspecties plaats. In 2010 steeg dat aantal tot 14.189.

De meeste controles gingen door in cafés en restaurants (13.746 controles). Het meest voorkomende probleem was een gebrek aan netheid. Zowaar 57% scoort een onvoldoende.

Laruelle speelt intussen met het idee om hardleerse café- en restaurantuitbaters aan de schandpaal te nagelen. Ze wil hun individuele inspectieverslagen publiceren. Zo weten klanten welk vlees ze in de kuip hebben.

Senator De Padt heeft het over een goed idee. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is er dan weer niet over te spreken. Door de verslagen openbaar te willen maken", geeft de minister de indruk dat het met de netheid in de uitbatingen niet goed gesteld is, terwijl in werkelijkheid heel wat uitbaters een ongunstige controle krijgen doordat ze enkele administratieve formaliteiten, die gepaard gaan met de netheid, of detailpunten niet hebben nageleefd", klaagt het NSZ.

Beeld: PhotoNews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER