Van der Elst: "Vandaag mag Caje niet winnen"

Zeven jaar lang deelden Jan Ceulemans (54) en Franky Van der Elst (50) tussen 1984 en 1991 lief en leed als ploegmaats bij Club Brugge en de Rode Duivels. Ze moeten bijna 300 wedstrijden samen op het veld gestaan. Daar werd in het seizoen 2005-2006 nog een verlengstuk aan gebreid. Ceulemans had toen als trainer van Club Brugge Van der Elst als assistent naast zich maar werd al na negen maanden ontslagen. Een pijnlijk moment dat hun hechte vriendschapsband echter niet stuk kreeg. Zaterdag zijn de belangen groot, als Ceulemans en Van der Elst lijnrecht tegenover mekaar staan in het kelderduel Westerlo-STVV.

jlenaerts

Hoe cruciaal is de wedstrijd van zaterdag in de strijd om het behoud?

Van der Elst: "Ze zal de competitie nog niet beslissen, maar het is na een 1 op 18 belangrijk om niet hopeloos achterop te geraken. De kloof moet snel worden dichtgefietst. Bovendien zal de ploeg die verliest een flinke tik krijgen. Toch kan er na amper zeven speeldagen niks definitief verloren zijn."

Ceulemans: "We moeten daar niet flauw over doen. Er moet eindelijk eens gewonnen worden. Bij winst sluip je weg van de laatste plaats en wordt het gevoel meteen helemaal anders. Met één puntje kopen we straks niet veel, zeker niet als thuisploeg. Door die 1 op 18 zal Westerlo reeds tot Nieuwjaar moeten vechten om onderin weg te geraken. De verliesreeks mag niet langer duren want dan wordt het gevaarlijk."

Waarom wint jouw ploeg zaterdagavond?

Van der Elst: "Omdat we bepaalde offensieve kwaliteiten hebben. Als we die kunnen koppelen aan een goeie organisatie, zullen de resultaten niet achterblijven."

Ceulemans: "Omdat ik mijn spelers niks kan verwijten. Ze leggen er nog steeds hun kop voor, voetbalden nog geen enkele keer verkrampt én blijven wekelijks kansen creëren. Alleen moeten we die nu ook eens afmaken."

Zal je na een zege medelijden hebben met de trainer van de tegenpartij?

Van der Elst: "Caje is een geweldige collega, voor wie ik enorm veel respect heb. Van mij mag hij alle wedstrijden winnen, maar natuurlijk niet zaterdag. Daarom zal ik ook geen medelijden hebben, dat vind ik te ver gaan."

Ceulemans: "Franky en ik zijn volwassen genoeg om daarmee om te gaan. Minstens één van ons zal na de match diep ontgoocheld zijn. Dat weten we, maar daar mag en zal onze vriendschapsband niet onder lijden."

Marnik Geukens/Steven Berghmans

Beeld: Photonews

Vastgoed

Jobs in de regio