Jonathan Borlée is broer Kevin te snel af op Memorial

Jonathan Borlée heeft op de Memorial Van Damme de 400 meter op zijn naam geschreven. Hij finishte in 44.78, voor zijn tweelingbroer Kevin (44.97) en Oscar Pistorius (45.46), de Zuid-Afrikaan die met protheses loopt.

Jonathan Borlée liep vrijdagavond op de Memorial zijn beste chrono van het seizoen en slechts zeven honderdsten trager dan zijn eigen Belgisch record (44.71).

"Na het WK was ik vermoeid, en ik wist niet goed wat te verwachten op deze Memorial", zei Jonathan Borlée net na zijn 400 meter. "Maar dankzij de fantastische steun van het publiek heb ik toch mijn snelste tijd van het seizoen kunnen lopen." Voor de Memorial had hij 44.97 als beste jaartijd achter zijn naam staan.

"Ik hoopte hem nog in te halen in de laatste rechte lijn, maar het ging net niet", reageerde broer Kevin, de regerende Europees kampioen die op het WK in Daegu nog een bronzen medaille in de wacht sleepte.

Antoine Gillet, die samen met de broers Borlée en Nils Duerinck op het WK nog goed was voor een vijfde plaats op de 4x400m, strandde vrijdag op de negende plaats (47.15).

Vier beste wereldjaarprestaties

De 35e editie van de Memorial Van Damme, de slotmeeting van de Diamond League, is een bijzonder hoogstaande meeting geworden, met maar liefst vier beste wereldjaarprestaties. Dat is erg knap, want de meeting stond amper twee weken na het WK in het Zuid-Koreaanse Daegu geprogrammeerd en vele atleten waren moe na een slopend seizoen.

Lees ook: Usain Bolt pakt 100 meter én beste wereldjaarprestatie Lees ook: Yohan Blake stunt op Memorial: bijna snelste tijd ooit op 200m Lees ook: Olympisch kampioen Bekele loopt beste wereldjaarprestatie 10.000 meter op Memorial

Bij de vrouwen liep de Amerikaanse Morgan Uceny een vierde beste wereldjaarpestatie op de 1500 meter. Ze finishte in 4:00.06, 27 honderdsten sneller dan de Bahreinse Maryam Yusuf Jamal eind mei in Nederland.

Meer sportnieuws