Nieuwe staking op komst in noodlijdend Griekenland

Print
De eenheidsvakbond van de Griekse publieke sector Adedy plant een nieuwe staking op 6 oktober. De bond wil opnieuw protesteren tegen de besparingsmaatregelen. Volgende week valt de beslissing na overleg met de eenheidsvakbond uit de privésector GSEE.

Het draconische besparingsplan van het noodlijdende Griekenland, dat onder meer belastingverhogingen, verkoop van staatsbedrijven en lagere ambtenarenlonen bevat, wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Griekenland moet die maatregelen treffen om aanspraak te maken op noodhulp. Het land lag het afgelopen jaar al meerdere keren plat door - soms gewelddadige - protesten tegen het besparingsprogramma.

Steunpakket

Op 21 juli raakten de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden het op een top in Brussel eens over een nieuw steunpakket voor Griekenland van 109 miljard euro. De ratificatie van dat akkoord zorgt in sommige landen echter voor moeilijkheden. Sommige, zoals Finland, eisen in ruil garanties van Athene.

België is met Frankrijk, Spanje, Italië en Luxemburg één van de vijf landen die het ratificatieproces helemaal, of zo goed als, afgerond hebben. In het noorden van het continent loopt de bekrachtiging van de Griekse steun een pak moeizamer.

.

Nu in het nieuws