Palestina gaat 'volledig' lidmaatschap aanvragen

De Palestijnen gaan de Verenigde Naties volgende week vragen om een volledig lidmaatschap voor de (toekomstige) Palestijnse staat, binnen de grenzen van voor de Zesdaagse oorlog van 1967 en met al-Quds (Oost-Jeruzalem) als hoofdstad. Dat heeft de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit, Mahmud Abbas, vrijdag in een televisietoespraak gezegd.

pneirinckx

Dat de Palestijnen erkenning aan de VN gingen vragen, was al bekend. Alleen bestond de mogelijkheid dat zij akkoord zouden gaan met een statuut vergelijkbaar met dat van, onder andere, Vaticaanstad - zonder volledig lidmaatschap.

Verenigde Staten en Israël

Binnen de Algemene Vergadering bestaat een ruime meerderheid, mogelijk zelfs een tweederdemeerderheid, voor de Palestijnse eis. In de Veiligheidsraad botst elk Palestijns initiatief hoogstwaarschijnlijk op een Amerikaans veto.

Ook Israël is niet gediend met de Palestijnse demarche. Zo geeft een VN-lidmaatschap de Palestijnen onder andere de mogelijkheid Israël of Israëlische politici voor het Internationaal Strafhof ICC te dagen.

In zijn toespraak zei Abbas ook dat al meer dan 126 landen Palestina al als een staat erkennen, en dat de Palestijnen stilaan hun geduld aan het verliezen zijn.

Beeld: Reuters

MEER OVER Israël

Nu in het nieuws