Onderhandelaars nemen dit weekend vrijaf

Onderhandelaars nemen dit weekend vrijaf

Onderhandelaars nemen dit weekend vrijaf

Print
De vertegenwoordigers van de acht partijen die onderhandelen over een staatshervorming hebben vrijdagavond een punt gezet achter een bewogen week. Er werd beslist een aantal werkgroepen aan het werk te zetten, al dan niet met politici. De onderhandelaars zien elkaar maandagnamiddag vanaf 14 uur opnieuw.

De vergadering startte vrijdag rond het middaguur met een vrij lange plenaire vergadering over de overdracht van bevoegdheden. Daarna zat formateur Elio Di Rupo afzonderlijk met de Franstalige partijen en nadien met de Vlaamse partijen. De vergaderdag werd afgerond met een korte plenaire vergadering. De delicate punten op het vlak van de overdracht van bevoegdheden, de financieringswet en de fiscale autonomie werden overlopen.

De volgende vergadering tussen de acht is voorzien op maandag vanaf 14 uur. Dit weekend wordt er niet vergaderd. Zaterdag zijn de Franstaligen verhinderd wegens de Waalse feesten en zondag is Brussel moeilijk bereikbaar omdat het autoloze zondag is in de hoofdstad. De onderhandelaars beslisten wel een aantal werkgroepen aan het werk te zetten.

Bruno Tobback

Zondagnamiddag wordt de uitslag bekend gemaakt van de voorzittersverkiezingen bij de sp.a. Dat gebeurt tijdens de fractiedagen van de partij in Nieuwpoort. Bruno Tobback was de enige kandidaat, dus het is enkel wachten op zijn score.

De toekomstige voorzitter heeft de huidige voorzitter Caroline Gennez gevraagd om de communautaire onderhandelingen af te ronden "omwille van de specifieke dynamiek". De nieuwe voorzitter ziet een bruuske overgang niet zitten, zo liet hij vrijdag verstaan.

Bruno Tobback zal pas na het communautaire luik aan de onderhandelingen deelnemen. Hoe de overdracht concreet zal gebeuren, dient nog te worden afgesproken, aldus de toekomstige voorzitter.

Beeld: Photo News

.

Nu in het nieuws