Verdamping uit bomen gaat opwarming aarde tegen

Dat verdamping tot afkoeling leidt, weet elke scholier al na de eerste lessen fysica. De effecten van verdamping uit het bladerdak op de lokale temperaturen zijn dan ook al langer bekend: regio's die bebouwd zijn, hebben lichtjes hogere temperaturen dan bosrijke gebieden.

pneirinckx

Maar tot nog toe was niet bekend of het effect ook toepasbaar is op het wereldwijde klimaat. Sommige onderzoekers vermoedden zelfs dat de waterdamp de opwarming van de aarde stimuleert, omdat de damp als broeikasgas zou functioneren in de atmosfeer.

Een recent onderzoek door het Ecology Department van Carnegie, dat verscheen in Environmental Research Letters, brengt duidelijkheid: uit de klimaatmodellen van de wetenschappers blijkt dat verdamping de opwarming van de aarde tegenwerkt. De verdamping vormt immers laaghangende wolken in de atmosfeer, die de stralen van de zon reflecteren.

"Dit toont aan dat verdamping uit bomen en vijvers in stadsparken, zoals Central Park in New York, niet alleen de stad helpen afkoelen, maar ook de hele planeet", zegt Ken Caldeira van het onderzoeksteam.

Bron: IPS

Beeld: Photonews

Nu in het nieuws