1/2

"Tevredenheid De Wever bewijst onevenwicht akkoord"

"De tevredenheid van N-VA-voorzitter Bart De Wever over het BHV-akkoord bewijst hoe onevenwichtig het is ten opzichte van de Franstaligen", zegt FDF-staatssecretaris Bernard Clerfayt. Hij wijst erop dat de onderhandelingen nog worden voortgezet en wil dat de Franstalige partijen daar het evenwicht herstellen.

Zoals bekend is het FDF niet te spreken over het akkoord dat formateur Elio Di Rupo en de acht partijen sloten over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. FDF-voorzitter Olivier Maingain dreigde er donderdag mee de samenwerking met de MR op te blazen, indien de kartelpartner het engagement voor de uitbreiding van Brussel niet opnieuw opneemt.

Vrijdagmorgen wilde federaal minister Sabine Laruelle (MR) geen uitspraken doen over de situatie binnen haar partij. "De toestand van de MR is een intern probleem", klonk het. Haar partijgenoot Olivier Chastel zei dat de instanties van de MR openstaan voor de leden van het FDF om het werk van partijvoorzitter Charles Michel te komen appreciëren. Het hoeft volgens hem niet te verbazen dat de meningen over zo'n gevoelig thema uiteenlopen, maar daarom hoeven de houding en communicatie niet van die aard te zijn, aldus Chastel.

FDF'er Clerfayt stelde dat er nog zal worden onderhandeld. Er zijn nog punten waar de Franstaligen iets kunnen bijkrijgen om meer evenwicht voor de Franstaligen te bekomen, zei hij. Clerfayt hoopt dat de Franstalige partijen meer in overeenstemming met hun eerdere beloften zullen handelen.

Dat N-VA-voorzitter De Wever "zo blij" reageert op het akkoord, bewijst volgens Clerfayt dat het onevenwichtig in mekaar zit. De Wever gaf donderdag toe dat het akkoord niet de nachtmerrie is geworden waarvoor hij had gevreesd, maar dat betekent niet dat het voor zijn partij een goed akkoord is. Wel was er tevredenheid dat het FDF "met lege handen" staat.

Beeld: Photo News

Nu in het nieuws