Nieuwe kikkersoort ontdekt en naar Vrije Universiteit Brussel vernoemd

Nieuwe kikkersoort ontdekt en naar Vrije Universiteit Brussel vernoemd

Nieuwe kikkersoort ontdekt en naar Vrije Universiteit Brussel vernoemd

Print
Een team biologen heeft in India een nieuwe kikkersoort ontdekt en deze vernoemd naar de Vrije Universiteit Brussel. De soort draagt de naam Nyctibatrachus vrijeuni, wat zoveel betekent als de VUB-nachtkikker.

De VUB-nachtkikker wordt maximaal 4,5 centimeter lang. Het vrouwtje legt haar eieren op rotsen boven stromend water van bergriviertjes. Het mannetje zorgt voor de eieren. Hij bewaakt ze dag en nacht, en houdt ze vochtig. Als de larven uit het ei komen, vallen ze in het stromende water. De ouderzorg stopt daarmee, omdat de larven dan beschutting kunnen zoeken onder de rotsen. Die larven hebben daarvoor speciale monddelen, die ervoor zorgen dat ze aan de rotsen kunnen blijven hangen en niet door het stromende water worden meegesleurd.

De soort komt enkel voor in het primaire en secundaire regenwoud van een deel van de bergketen "Western Ghats" aan de westkust van Zuid-India, langs de grens van de staten Tamil Nadu en Waynad.

Herpetologie

Het feit dat deze publicatie nu verschijnt, is niet toevallig. De Vrije Universiteit Brussel start dit academiejaar met een optie 'Herpetology' binnen de Master of Biology.

Herpetologie is de studie van amfibieën en reptielen. Deze richting is uniek in de wereld en is bedoeld om gepassioneerde studenten van over de hele wereld aan te trekken. De opleiding is volledig in het Engels.

Foto VUB

.

Nu in het nieuws