Denen kiezen voor links bewind en eerste vrouwelijke premier

Denen kiezen voor links bewind en eerste vrouwelijke premier

Denen kiezen voor links bewind en eerste vrouwelijke premier

Print
De Deense premier Lars Loekke Rasmussen heeft donderdagavond toegegeven de parlementsverkiezingen te hebben verloren. De Denen krijgen straks weer een links bewind.

"Ik heb eerder op de avond (oppositieleidster) Helle Thorning-Schmidt (foto) gebeld. Ik heb haar gefeliciteerd en gezegd dat ze nu een nieuwe regering kan vormen", verklaarde Rasmussen tijdens een bijeenkomst met partijmilitanten.

Na 99,2 procent van de stemmen te hebben geteld, blijkt dat het linkse blok 89 van de 179 zitjes in het parlement inneemt. Het rechtse blok van Rasmussen heeft er 86. Het resultaat houdt nog geen rekening met de vier zetels die worden aangewezen door de autonome gebieden, namelijk Groenland en de Faroer-eilanden. Daar wordt traditioneel echter altijd linkser gestemd.

De partij van Rasmussen hield wel vrij goed stand en won zelfs een zetel. Ze blijft met 47 zitjes de grootste van het land. De Sociaal-Democraten van Thorning-Schmidt behaalde er 45.


Vrouwelijke premier

Denemarken krijgt normaal gezien dus voor de eerste keer in zijn geschiedenis een vrouwelijke eerste minister. De 44-jarige Helle Thorning-Schmidt kwam in 2005 aan het hoofd van de sociaal-democraten te staan.

.

Nu in het nieuws