Warmere oceanen produceren gevaarlijke bacteriën

De opwarming van de oceanen stimuleert de verspreiding van gevaarlijke bacteriën, die onder meer via het eten van vis en schelpdieren in aanraking komen met de mens. Een grootschalige Europese studie waarschuwt voor miljoenen euro's aan kosten voor de volksgezondheid.

pneirinckx

"De besmetting met ziektekiemen door menselijke consumptie van zeevruchten en, in minder mate, door blootstelling aan zeewater tijdens het beroep of recreatie, kunnen voor miljoenen euro's gezondheidskosten veroorzaken", stelt het Onderzoekscentrum voor Klimaatverandering en Europese Marine Ecosystemen (Clamer) in een paper die vandaag werd voorgesteld op een congres in Brussel.

Zo ontdekte een team van onderzoekers uit Italië, Duitsland, de VS en Groot-Brittannië dat warm water de groei van zogenaamde Vibrio-bacterieën stimuleert. Vibrio is een van de meest gevaarlijke bacteriestammen, die onder meer cholera kan veroorzaken. Andere bacteriën en microalgen kunnen voedselvergiftiging bij de mens veroorzaken of het ecosysteem ernstig ontwrichten door de schade die ze toebrengen aan vissen of schelpdieren.

"We hebben overtuigend en verontrustend wetenschappelijk bewijs verzameld", zegt Carlo Heip van Clamer. "We moeten daar veel beter over communiceren dan we tot nu toe gedaan hebben. We moeten ons goed bewust zijn van de gevaren die verbonden zijn aan wat in essentie een ongecontroleerd experiment is met de marine ecosystemen."

De studie van het Clamer beperkte zich tot de Europese zeeën, maar de auteurs van het onderzoek nemen aan dat dezelfde tendens ook elders ter wereld een feit is.

Het Clamer-onderzoek somt naast de snelle groei van bacteriën een aantal andere gevolgen van de klimaatverandering voor de zeeën op: een stijgende zeespiegel, kusterosie, smeltende ijskappen, meer en hevigere stormen, wijzigingen in de zeestromingen en verzuring.

Bron: IPS

Beeld: Photonews