Politieoorlog tussen Baelemans en Audenaert

Politieoorlog tussen Baelemans en Audenaert

Politieoorlog tussen Baelemans en Audenaert

Print
Antwerpen - Vandaag beslist de selectiecommissie wie in de running blijft om commissaris-generaal van de federale politie te worden. Topkandidaat Glenn Audenaert vreest dat Eddy Baelemans, korpschef van de Antwerpse politie en lid van de selectiecommissie, hem zal tegenhouden.
“Wegens een oud conflict”, zo wordt gezegd.

Alles draait om een bizarre interventie in Antwerpen waarvan naderhand geen proces-verbaal blijkt te bestaan. Volgens Eddy Baelemans zijn de feiten zelfs nooit gebeurd. Fons Bastiaenssens, woordvoerder van de Antwerpse lokale politie, zegt in het weekblad Humo dat hij er geen proces- verbaal van kan terugvinden. “Ik vraag me af of de commissie in de huidige bezetting objectief kan oordelen”, zegt Audenaert ons in een telefonische reactie.

Wie liegt?

De baas van de federale gerechtelijke politie krijgt een paar jaar geleden een telefoontje van bevriend zakenman Koen Blijweert.

De zoon van een vriend van hem zit in de problemen. De man in kwestie was vastgoedmakelaar in Antwerpen maar ging failliet. In het uitgaansleven kwam hij in contact met slechte vrienden en drugs. Na een wilde nacht in een sekstent kon hij zijn schulden niet betalen en werd hij gegijzeld door enkele Turken tot hij 30.000 euro op tafel kon leggen. In paniek belde hij een Israëlische vriend op die prompt een knokploeg ter plaatse stuurde.

Maar in plaats van de makelaar naar huis te brengen, brachten de mannen hem naar het Antwerpse Hilton. Daar werd hij op een kamer vastgehouden tot hij betaalde voor zijn bevrijding.

De man belde daarop zijn vader en die vroeg op zijn beurt raad aan zijn zakenvriend Koen Blijweert. Blijweert schakelde Audenaert in. Die belt zijn Antwerpse collega Eddy Baelemans op. Voor gijzelingsacties bestaan speciale procedures die strikt moeten worden gevolgd. Baelemans laat het slachtoffer bevrijden. Maar nu blijkt er van de hele interventie zelfs geen enkel proces-verbaal te bestaan. Een van de twee liegt dus.

Stemming over kandidatuur Audenaert

“Ik heb gedaan wat ik moest doen. Als mijnheer Baelemans ontkent dat er iets geweest is, is dat voor hem”, zei Glenn Audenaert ons gisteravond in een telefonische reactie. Baelemans weigert zelf te reageren maar blijft, zo zegt zijn woordvoerder, bij zijn versie.

Vandaag moet hij in de commissie stemmen over de kandidatuur van Audenaert. Maar die beseft zelf dat hij nog weinig kans maakt.

Geen gewone flik

Audenaert is nochtans een goeie flik. Alleen, hij is geen gewone flik. Strak maatpak, duur uurwerk, zijden sjaaltjes, duur appartement in Knokke en vooral een grote bek. De Brusselse politiebaas is een levensgenieter en heeft heel wat contacten in de zakenwereld. Dat zit velen dwars. Die contacten hebben hem trouwens al een paar keer in de problemen gebracht. Maar zelf houdt hij vol dat hij zich niks te verwijten heeft.

Anderzijds, de commissaris- generaal van de federale politie moet een onbesproken figuur zijn. En dat is Audenaert niet. Zijn naam komt momenteel voor in vier verschillende onderzoeken. Dat is de reden waarom hij als enige politiebaas in ons land nog niet opnieuw werd benoemd door de minister van Justitie. Nochtans kreeg hij een positieve evaluatie.

TG, AK

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio