Moslim voelt zich meer Antwerpenaar dan Belg

Van de Antwerpse moslims voelt 88 procent zich thuis in de stad. Toch voelt maar één op de vijf moslims zich thuis in België.

drombouts

Dat blijkt uit de Europese studie Moslims in EU-steden van het At home in Europe-project van de Open Society Foundations (pdf). In migrantenwijken in elf steden in de Europese Unie, waaronder Londen, Parijs, Berlijn, Rotterdam en Stockholm, is onderzocht hoe moslims zich voelen. De Universiteit Antwerpen heeft het Belgische onderzoek uitgevoerd in oud-Borgerhout in Antwerpen.

88 Procent van de ondervraagde moslims voelt zich goed in de stad. Dat is opmerkelijk hoger dan in bijvoorbeeld Parijs (54%), Marseille (55%) en Londen (74%). Opvallend is wel dat slechts 40 procent van de Antwerpse moslims vertrouwen heeft in het stadsbestuur. Bij niet-moslims is dat 71 procent. Ook bij het vertrouwen in de politie is er een kloof tussen de twee groepen: 40 procent van de moslims heeft weinig vertrouwen in de politie, vooral door discriminerend gedrag en willekeurige identiteitscontroles. Bij niet-moslims is dat maar 26 procent.

Het rapport stelt ook een aantal aanbevelingen op. Onder andere om het hoofddoekenverbod voor stadspersoneel in publieke functies te heroverwegen, discriminatie harder aan te pakken, meer diversiteit in het lerarenkorps te brengen en richtlijnen op te stellen voor agenten bij het uitvoeren van identiteitscontroles.

MF

Foto Bert Hulselmans

Lees de integrale studie

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio