Zeldzame 'hersenen etende' amoebe maakt reeks slachtoffers in VS

Zeldzame 'hersenen etende' amoebe maakt reeks slachtoffers in VS

Zeldzame 'hersenen etende' amoebe maakt reeks slachtoffers in VS

Print
Enkele zuidelijke staten van de VS zijn in de ban van een 'hersenen etende' amoebe. In Kansas is afgelopen week het vierde slachtoffer dit jaar gevallen. De autoriteiten - ondermeer in Kansas, Florida, Louisiana en Virginia - geven de bevolking de raad om warm water in rivieren, meren en zelfs bassins nabij energiebedrijven, te vermijden.

Van de ongeveer 120 ziektegevallen die sinds de vroege jaren zestig door deze zeldzame amoebe bekend zijn, zou volgens de Daily Mail amper één patiënt het overleefd hebben. Een besmetting met de amoebe - voluit 'naegleria fowleri' - mondt altijd uit in een dodelijke meningitis.

Het laatste dodelijke slachtoffer kwam uit Kansas en heeft de amoebe opgedaan bij een zwempartij in een meer in Winfield. Onder de vorige slachtoffers was een jongetje van 9 jaar. Hij gebruikte verwarmd kraantjeswater in een inhaleertoestel om een sinusinfectie te behandelen, de amoebe werd enkel aangetroffen in de leidingen van de woning. Nog een ander slachtoffer deed de ziekte op tijdens een visvakantie.

De amoebe komt het lichaam binnen via de neus en vernietigt hersenweefsel. De microscopisch kleine amoebe komt voor in de bovenlaag van afgezet sediment op de modderbodem van meren en vijvers. Ze wordt soms ook aangetroffen in slecht onderhouden zwembaden. Bij een watertemperatuur van 80 graden of meer gaat de amoebe vrij circuleren in het water.

De infectie wordt doorgaans behandeld met antibiotica en ontstekingsremmers. De ziekte vordert snel. Het begint met hoofdpijn, koorts, misselijkheid en mondt uit in een stijve nek, verdwazing, verlies van lichaamscoördinatie, flauwvallen en hallucinaties.

In bronnen, goed onderhouden vijvers of de open zee vormt de amoebe helemaal geen bedreiging. De besmetting kan ook niet doorgegeven worden.

(Archieffoto)

MEEST RECENT