Groot-Brittannië heeft geld voor strijd tegen "ratten met vleugels"

Groot-Brittannië heeft geld voor strijd tegen ratten met vleugels

Groot-Brittannië heeft geld voor strijd tegen "ratten met vleugels"

Print
Groot-Brittannië maakt werk van de bestrijding van zeemeeuwen, de "ratten met vleugels" zoals ze steeds vaker genoemd worden omwille van de ravage die ze aanrichten. Er staat een onderzoeksproject op stapel dat omgerekend 460.000 euro kost. Wetenschappers van de Bristol University zullen de broed-, eet- en nestgewoonten van de meeuwen in kaart brengen om eindelijk een efficiënt bestrijdingsmiddel te vinden.

Het areaal aan middelen dat nu ingezet wordt - ijzerdraad met pinnen op dakranden en venstertabletten, netten, plastic afschrikvogels, zelfs namaakeieren om ze tot broeden aan te zetten - haalt helemaal niet het gewenste resultaat. Daarom heeft milieuminister Richard Benyon een opening gemaakt in zijn budget. Een gelijkaardig voorstel om meeuwen wetenschappelijk te volgen met het oog op de inperking van de overlast werd vorig jaar uit besparingsoverwegingen nog naar de prullenmand verwezen.

"Hoog op de ladder van dierlijke intelligentie"

Onder leiding van Peter Rock van de Bristol University zal een staal meeuwen uitgerust worden met zendertjes om ze via satelliet te volgen. "Zeemeeuwen staan hoog op de ladder van dierlijke intelligentie. De voorbije decennia hebben de ongediertebestrijders het hoge woord gehad in de aanpak van het probleem, maar hun oplossingen werken niet. Ofwel gaan we eindelijk begrijpen waar we mee te maken hebben ofwel blijven we bakken geld uitgeven voor niets" aldus Rock.

De totale populatie aan zeemeeuwen is de voorbije dertig jaar met tientallen procenten gedaald, maar in kuststeden zijn de populaties en dus de overlast alleen groter geworden. Zeemeeuwen zijn in de jaren '40 steeds verder landinwaarts getrokken, ondermeer door de toename van het aantal vuilnisstorten en de massa weggegooid eten.

Volgens Peter Rock zal het project niet uitmonden in een grootschalige uitdunning. "We hebben oplossingen nodig die sociaal aanvaardbaar zijn. Meeuwen gaan schieten in de steden, zou de inzet van een heel leger vergen".

MEEST RECENT