9/11 sereen en ingetogen in New York, provocaties elders

9/11 sereen en ingetogen in New York, provocaties elders

9/11 sereen en ingetogen in New York, provocaties elders

Print
De herdenking van de slachtoffers van de terroristische aanslagen van 11 september 2001 in New York is tot dusver vlekkeloos verlopen. Elders in de wereld, meer bepaald in Londen en in Iran, waren er veel minder gesmaakte commentaren en acties.

In New York zorgde de afroeping van de namen van de slachtoffers voor ingetogen en soms ook ontroerende momenten. Maar er viel geen enkele valse noot te bespeuren. Voor de herdenking was Ground Zero hermetisch afgesloten. Enkel ongeveer 10.000 familieleden van de slachtoffers kregen toegang.

In Londen hebben radicale moslims een Amerikaanse vlag in brand gestoken voor de Amerikaanse ambassade. Bij het groepje manifestanten waren ondermeer leden van de 'Muslims Against Crusades'. Hun actie vond plaats precies op het ogenblik dat tien jaar geleden het eerste vliegtuig het WTC raakte. Een groep van ongeveer 100 man riep 'USA terrorists' en zwaaiden met anti-Amerika borden.

In Iran leverde president Mahmoud Ahmadinejad provocatief commentaar. Hij noemde de aanslagen van 9/11 "een smoes".

Lees ook: Presidant Ahmadinejad schoffeert Westen: "9/11 was een smoesje"

Ook België

Ook op het NAVO-hoofdkwartier in Evere is zondagmiddag een korte herdenkingsplechtigheid gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van Nine Eleven.

Na die aanslagen -dag op dag tien jaar geleden- riep de NAVO voor het eerst in haar geschiedenis het beruchte artikel vijf in, wat de terroristische aanslagen tot aanval maakte tegen álle bondgenoten.

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen maakte van de gelegenheid gebruik om de nabestaanden van de slachtoffers een hart onder de riem te steken. Tegelijk riep hij vanop het voorplein van de NAVO-gebouwen op tot een vreedzame samenleving en "een toekomst van individuele vrijheden en wederzijdse verdraagzaamheid".

Lees ook: Bush en Obama voor het eerst samen in openbaar tijdens herdenking 9/11

MEEST RECENT