Natuurljike hormonen efficiënt als hongerstillers

Natuurljike hormonen efficiënt als hongerstillers

Natuurljike hormonen efficiënt als hongerstillers

Print
De werking van twee natuurlijke hormonen toont misschien de weg naar echt efficiënte medicijnen tegen overgewicht. Door de toediening van deze hormonen wordt de communicatie tussen de hersenen en de maag gemanipuleerd.

Volgens de Britse krant The Observer zijn twee natuurlijke hormonen gevonden die ingrijpen op de impulsen tussen de maag en de hersenen.

"De mens evolueerde uit tijden waarin voedsel schaars was en er voortdurend honger dreigde", aldus professor Waljit Dhillo van het Imperial College in London. "De overlevers waren diegenen die het meeste voedsel kregen of periodes van honger konden overbruggen." Ondanks het feit dat er momenteel een overvloed aan voedsel is, blijkt de honger naar meer in de genen geprogrammeerd te zijn.

Het voorbije decennium werden verschillende biochemische processen tussen spijsverteringsstelsel en hersenen blootgelegd. Onderzoekers vonden nu dat de hormonen Glucagon-als Peptide 1 (GLP 1) en Peptide YY (PYY) het hongergevoel onderdrukken als boodschapper tussen de hypotalamus en het spijsverteringsstelsel.

Plaatjes met voedsel bekijken

Dat bewees ook een experiment met proefpersonen die twaalf uur vastten. Er ontstond bij de proefpersonen specifieke hersenactiviteit bij het tonen van plaatjes met voedsel, terwijl dat minder het geval was als de twee nagebootste hormonen toegediend werden.

GLP 1 wordt overigens al gebruikt bij onder meer diabetici, net omdat ze de insulineproductie stimuleren en gewichtsverlagend werken. Een nadeel van de natuurlijke hormonen is wel dat die snel afgebroken worden in het spijsverteringsstelsel.

(Beeld Photonews)

.

Nu in het nieuws