Starters-bvba is geen succes

Print
De starters-bvba, die beginnende ondernemers toelaat om met slechts 1 euro een eigen zaak op te starten, is geen succes. Sinds de lancering ervan op 1 juni 2010 werden er slechts 887 dergelijke vennootschappen opgericht, leert een onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Een starters-bvba laat ondernemers toe snel van start te gaan. Pas na vijf jaar of wanneer ze vijf mensen tewerkstellen, moeten ze hun startkapitaal naar het wettelijk minimum van 18.550 euro van een gewone bvba optrekken.

Toch stapten tot nog toe slechts 887 mensen in dit systeem in. Bovendien gebeurde dat vooral in de beginperiode, wat erop wijst dat het succes tanend is. Tijdens de eerste acht maanden van 2011 werden er immers maar 410 opgericht, tegenover 477 van juni 2010 tot en met december 2010.

Oorzaken

Volgens het NSZ zijn er een aantal maatregelen waarom het systeem geen succes is. Zo komen bijvoorbeeld eventuele dividenduitkeringen niet in aanmerking voor het verlaagde tarief van de kleine bvba.

Een kmo komt slechts in aanmerking voor het verlaagde tarief als ze ten hoogste 13% van het gestort kapitaal uitkeert als dividend. Anders betaalt ze 33,99%. Wie dus maar 1 euro inbrengt, valt dus automatisch in deze hoogste schijf.

Ook moet een kwart van de winst in de vennootschap blijven, tegenover 5% bij een gewone bvba.

Ten slotte mag men de gereserveerde winsten niet gebruiken als men ten hoogste vijf jaar na de start van de vennootschap het startkapitaal van de vennootschap verplicht moet optrekken tot het minimum van 18.550 euro voor een klassieke bvba of 12.440 euro voor een eenmans-bvba.

JVG

.

Nu in het nieuws