Leerlingen bepalen zelf wat ze leren in Sudburyschool

Leerlingen bepalen zelf wat ze leren in Sudburyschool

Leerlingen bepalen zelf wat ze leren in Sudburyschool

Print
Stabroek - 14 leerlingen maken uit wat en wanneer ze in de loop van dit schooljaar leren. Die vrijheid krijgt de groep in de Sudburyschool, waar men ervan uitgaat dat de beste leerervaring er een is die je zelf kiest.
Stabroek - De villa aan het Hoogeind 132 heeft niks weg van een gewone school. Geen klaslokalen, geen schoolbord of bel die het begin en einde van de lessen aankondigt. De leerlingen variëren in leeftijd tussen vijf en zestien jaar. Steven Cnudde (36) en Gwen Geerinck (37) zijn de oprichters van de Sudburyschool. Boven maken de jongste kinderen een erg hoge blokkentoren. Er wordt nagedacht hoe de blokjes de toren laten groeien, zonder dat die het begeeft. Beneden doen wordt gelezen en gelachen met moppenboekjes. Andere jongeren zitten te werken op de laptop en ondertussen wordt overlegd wie mee inkopen gaat doen voor de school.

"Wie hier school loopt betaalt tien maanden 209 euro. Je kan in één keer betalen en krijgt dan een bonus van acht procent. De kosten worden objectief berekend en verdeeld over alle studenten en we mogen stellen dat de Sudbury-scholen een van de goedkoopste privéscholen in Vlaanderen zijn", aldus Gwen en Steven. Nog dit jaar opent Vlinderwijs aan het Hoogeind een bioshop en afhaalpunt voor ecologische producten. Info : www.vlinderwijs.be

Erik Vandewalle
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio