Drakenboten veroverden het Eilandje

Print

Drakenboten veroverden het Eilandje

Antwerpen - Het Kattendijkdok op het Eilandje zag er zaterdag een beetje sprookjesachtig uit met traditionele Chinese roeiboten voor het allereerste Antwerpse Drakenbootfestival. Hoogtepunt van dit festival was een spannende Drakenbotenrace.
Chinese drakenboten zijn 12,5 m lang met prachtige drakenkoppen op de boeg.
Twee rijen van acht personen peddelen op het ritme van de trommelaar en de aanwijzingen van de stuurman de boot vooruit aan een snelheid van ongeveer 15km per uur.Het fenomeen Drakenbotenrace is meer dan 2000 jaar geleden ontstaan als een vruchtbaarheidritueel in de rivieren die de Zuid-Chinese valleien moesten bevloeien. De race moest de aandacht van alle tegenslagen afleiden en regen oproepen. De draak, het meest vereerde wezen van de Chinese dierenriem is traditioneel een symbool voor het heersen over het water en daarom dragen alle boten zijn afbeelding. Enkele jaren geleden is de sport overgewaaid naar Europa en behoort inmiddels tot de snelst groeiende sporten ter wereld.
Het is een echte teamsport waar onderlinge samenwerking essentieel is. Het gelijktijdig peddelen, op het ritme van de trommelaar, bepaalt welk team het snelst de finish haalt.

De races in het Kattendijkdok gingen over een afstand van 250 meter. Het team dat de 250 meter het snelst aflegt, wint. Maar de teams in de Drakenboten worden ook beoordeelt op hun uiterlijk. De mooiste en/of grappigst uitziende teams vallen ook in de prijzen.

In Antwerpen verzamelden verschillende teams, gesponsord door bedrijven, instellingen en verenigingen, zich kleurrijk uitgedost, aan de start voor een race die het grootste deel van de dag in beslag zou nemen. In een snel tempo vertrokken telkens vier Drakenboten voor een intense doch snelle race tegen de klok, en tegen elkaar.

Deze eerste editie was een succes. Op naar een nieuwe Antwerpes traditie!

Van uw wijkreporter Carolien Krijnen
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio