NASA wil met tweelingsondes de mysteries van de maan onthullen

NASA wil met tweelingsondes de mysteries van de maan onthullen

NASA wil met tweelingsondes de mysteries van de maan onthullen

Print
Van op Cape Canaveral in Florida heeft een Delta-raket zaterdag twee onbemande sondes naar de maan gelanceerd, zo heeft de NASA meegedeeld. Beide vrijwel identieke tuigen moeten onderzoek zonder voorgaande doen naar de zwaartekracht van de maan.

De NASA hoopt zo geheimen te onthullen over de samenstelling van de maan. Het is nog onbekend of de maan van binnen hard, vloeibaar of een combinatie van de twee is.

Wetenschappers denken dat de maan ontstond toen een soort planeet tegen de aarde botste. Bij de botsing kwam materiaal vrij, dat uiteindelijk de maan is geworden. Hoe de maan is gestold is een mysterie, ondanks 109 eerdere maanmissies.

GRAIL

Een Delta-II Heavy draagraket van Boeing vertrok om 15.08 uur Belgische tijd. Anderhalf uur later waren de GRAIL-sondes uitgezet op een traject naar de maan die ze binnen drie à 4 maanden zullen bereiken.

De zustersondes zullen uiteindelijk dezelfde lage en bijna polaire baan rondom de maan volgen. Wanneer zij over gebieden met grotere of mindere gravitatie zullen vliegen, zullen zij lichtjes naar en van elkaar vliegen. Een instrument aan boord zal 82 dagen lang de veranderingen in hun relatieve snelheid zeer precies meten.

Wetenschappers zullen daardoor een hoge resolutiekaart van het gravitatieveld van het hemellichaam kunnen maken.

Beide ruimtetuigen zijn ongeveer zo groot als een wasmachine. Zij verschillen enkel wat van elkaar door het feit dat de GRAIL-A achter GRAIL-B zal moeten vliegen.

De missie kost 496 miljoen dollar. GRAIL staat voor "Gravity Recovery and Interior Laboratory".

.

Nu in het nieuws