Rode Kruis wil donorcentra dichter bij mensen brengen

Rode Kruis wil donorcentra dichter bij mensen brengen

Rode Kruis wil donorcentra dichter bij mensen brengen

Print
Zaterdag konden mensen uitzonderlijk terecht in de bloedtransfusie- en donorcentra om bloed te geven. Het Rode Kruis heeft op het Stationsplein in Brugge ook een nieuw donorcentrum geopend.

Tot voor kort kon je alleen bloed geven tot je 65ste, maar die leeftijd is nu opgetrokken. Nieuwe donoren kunnen bloed geven tot de dag dat ze 66 jaar worden, gekende donoren mogen blijven komen tot hun 71ste. Die verhoging van de donorleeftijd zou 10.000 extra bloedzakjes per jaar moeten opleveren.

Zaterdag waren de centra uitzondelijk geopend. Meteen opende het Rode Kruis ook een nieuw donorcentrum in het station in Brugge.

Dichter

De bedoeling van de nieuwe locatie in Brugge is om het donorcentrum "dichter bij de mensen" te brengen. "Tot nu toe bevond het donorcentrum West-Vlaanderen van het Rode Kruis zich aan de Lieven Bauwensstraat op het industrieterrein Waggelwater. Er is daar zeker geen gebrek aan ruimte, maar met de nieuwe locatie willen we dichter bij de mensen komen. Dichter bij de plaats waar ze werken en wonen," zegt Nele De Vos van Het Rode Kruis.

Ook in de andere centrumsteden wil men die nieuwe strategie doorvoeren. "Het nieuwe centrum voor bloedplasma in Kortrijk bevindt zich vlakbij de winkelstraten, en ook in de andere centrumsteden kijken we naar meer centraal gelegen locaties", zegt Nele De Vos nog.

Het Rode Kruis zamelt elk jaar ongeveer 380.000 bloedeenheden in. Het donorcentrum in Brugge is elke werkdag open van 8.30 tot 20 uur, op zaterdag tot 12 uur.

Lees ook: Bloed gevan mag voortaan tot je 71 wordt.

Foto Photo News

MEEST RECENT