Rellen bij Israëlische ambassade in Caïro: al 4 doden

Rellen bij Israëlische ambassade in Caïro: al 4 doden

Rellen bij Israëlische ambassade in Caïro: al 4 doden

Print
In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn betogers vrijdag binnengedrongen in de Israëlische ambassade. De rellen aan de ambassade hebben al vier doden gemaakt. Het Egyptische leger beschermt het gebouw momenteel.

De Egyptische militaire leiders hebben zaterdag bovendien het ontslag van de regering geweigerd. Dat meldt de tv-zender Al Arabiya.

Het was eerste minister Essam Sharaf die tijdens een crisisvergadering het ontslag aanbood van zijn regering. Hij deed dat naar aanleiding van de rellen in Caïro.

Na afloop van de vergadering ontmoette Sharaf ook de militaire leiders van het land. Zij weigerden het ontslag te aanvaarden.

450 gewonden

Zaterdagmorgen zijn nieuwe rellen uitgebroken. Manifestanten bestoken de ordediensten in een nabijgelegen straat met stenen en flessen.

De rellen van afgelopen nacht hebben al aan drie mensen het leven gekost. Een vierde persoon overleed na een hartaanval. Er is volgens het ministerie van Volksgezondheid ook sprake van bijna 450 gewonden.

Israël

Vrijdagnamiddag vond in de omgeving van de ambassade een betoging plaats. Betogers die gewapend waren met hamers, ijzeren staven en touwen konden in de namiddag een beschermingsmuur neerhalen.

Een Egyptische manifestant sloeg erin de Israëlische vlag neer te halen. Betogers drongen het gebouw binnen en hebben vrijdagavond duizenden documenten op straat gegooid vanop het gebouw.

Verscheidene documenten zijn gegooid zijn afkomstig van de Israëlische diplomatieke diensten. Een aantal van hen zijn in het Arabisch geschreven, maar dragen Israëlische diplomatieke stempels. Het zou gaan om brieven die Israëlische ambtenaren aan hun Egyptische collega's schreven.

De Israëlische ambassadeur Yitzhak Levanon heeft ondertussen het land al verlaten. De nummer twee blijft echter ter plaatse. Die moet verder de contacten met de Egyptische regering voortzetten.

Agenten

De Egyptisch-Israëlische relaties maken een ernstige crisis door sinds het Israëlische leger op 18 augustus in Eilat aan de grens met Egypte vijf Egyptische politieagenten doodde. De ambassade was al geviseerd tijdens eerdere betogingen in Caïro.

MEEST RECENT