Akkoord over kosten Oosterweeltunnels

De stad Antwerpen en het Havenbedrijf hebben enkele overeenkomsten afgesloten over de meerkost voor de Oosterweeltunnels.

jrosquin

Deze overeenkomsten zijn een verfijning van het financieel akkoord dat is afgesloten naar aanleiding van de keuze voor een tunneloplossing bij het sluiten van de Antwerpse Ring in het kader van het Masterplan 2020.

De rekening voor de Oosterweel bedraagde aanvankelijk 2,7 miljard euro. Door voor de tunnelvariant te kiezen komt daar nog eens 352,7 miljoen euro.

Vlaamse regering

De Vlaamse regering ging vorig jaar akkoord met die meerkost op voorwaarde dat de stad Antwerpen ervoor zou opdraaien. De haven van Antwerpen gaat 175 miljoen euro, of ongeveer de helft van de meerkost, bijdragen aan de bouw van de Oosterweeltunnel.

Dat via onder meer via de aanleg van een bouwdok, dat 88 miljoen euro zal kosten. En via de aanpassing van de kaaimuren aan het Straatsburgdok. Dat is een investering van nog eens 85 miljoen euro.

Mexico-eiland

De rest van het bedrag wordt door de stad Antwerpen opgehoest. Het stadsbestuur rekent onder meer op 70 miljoen euro uit de ontwikkeling van het Mexico-eiland.

Omdat de Lange Wapper defintitief naar de prullenmand is verwezen, kan dit meest noordelijke stukje van het Eilandje ontwikkelt worden als woongebied.

De overeenkomsten tussen stad en haven moeten nog voorgelegd worden aan de gemeenteraad en de Vlaamse regering.

PVDP

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio