"Duizenden Sudanezen op de vlucht naar Ethiopië"

Duizenden mensen zijn het geweld in het zuidoosten van Sudan ontvlucht en zijn de grens met Ethiopië overgestoken. Dat melden verschillende hulporganisaties.

pneirinckx

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn de vluchtelingen, zo'n twintigduizend in totaal, bij de grens gestrand. De meesten zitten zonder voedsel, water of onderdak.

"Het genoemde aantal vluchtelingen kan nog niet bevestigd worden, omdat tot dusver alleen het Rode Kruis toegang heeft tot de vluchtelingen", aldus VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Gevechten

Donderdag braken gevechten uit tussen Sudanese regeringstroepen en rebellen gelieerd aan de Sudanese volksbevrijdingsbeweging (SPLM), de regerende partij in het onlangs onafhankelijk geworden Zuid-Sudan.

De IOM zei dinsdag dat hulpverleners onderweg zijn naar de Ethiopische grenssteden Kirmuk en Gizane. De vluchtelingen die bereid zijn te verhuizen zullen worden verplaatst naar een vluchtelingenkamp in Sherkole, op vijftig kilometer van de grens. Volgens de UNHCR willen veel vluchtelingen echter liever bij de grens blijven in de hoop snel weer naar huis te kunnen.

Vastgoed

Jobs in de regio