"Politici moeten financieel goed verzorgd worden"

Politici die het parlement verlaten en al een nieuwe job hebben, moeten geen uittredingsvergoeding krijgen. Dat vindt Herman De Croo (Open Vld) alvast. Eerder lanceerde John Crombez (sp.a) hetzelfde voorstel.

jlenaerts

De discussie is ontstaan naar aanleiding van de nieuwe job van Sven Gatz. Die is nu actief in het bedrijfsleven, maar aanvaardde wel een vergoeding van 300.000 euro. De Croo wilde in 'De Zevende Dag' zijn partijgenoot niet veroordelen. "Ik heb een andere weg gekozen. Als ik nog lang genoeg blijf, ben ik de enige die zal opbrengen en niets zal kosten."

"Je kan niet aan de burger vragen om de broeksriem aan te trekken en dan zelf niet het goede voorbeeld geven. Als je het parlement verlaat zonder iets, dan kan ik begrijpen dat er een soort aanpassingsvergoeding wordt uitbetaald", zei hij in het televisieprogramma. Wie al een nieuwe job heeft gevonden, moet geen opzegvergoeding meer krijgen ofwel zou die pas een loon krijgen als zijn vergoeding opgesoupeerd is, stelt hij voor.

De Croo vindt wel dat het beroep van politicus financieel aantrekkelijk moet blijven, anders zullen bekwame mensen niet meer voor het vak kiezen. "If you pay peanuts, you get monkeys", besluit hij.

Beeld: Photonews

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio