Paus: "Onderzoek naar Iers misbruik niet tegengewerkt"

Paus: Onderzoek naar Iers misbruik niet tegengewerkt

Paus: "Onderzoek naar Iers misbruik niet tegengewerkt"

Print
Paus Benedictus XVI beweert dat het Vaticaan op geen enkele manier heeft geprobeerd om het onderzoek naar schandalen in de Ierse kerk te dwarsbomen. Dat schrijft de kerkvorst in een lange brief aan de Ierse ambassade in Rome.

Eerste minister Enda Kenny liet enkele maanden geleden in het parlement optekenen dat er vanuit het Vaticaan actief werd geprobeerd om te beletten dat informatie over misbruik bij het gerecht zou terechtkomen.

Bisschop kregen zo de opdracht om te zwijgen. "Klachten over de verkrachting en marteling van kinderen werden afgezwakt en gestuurd. Het Vaticaan zette de eigen status, reputatie en macht op de eerste plaats", aldus Kenny.

Het Ierse parlement keurde later een motie goed waarin werd aangeklaagd dat het Vaticaan de verplichting om misbruik te melden, had afgezwakt tot "studie-richtlijn".

"In een geest van nederigheid verwerpt de Heilige Stoel alle ongegronde beschuldigingen", aldus de paus nog. De kerkvorst meldt ook dat hij beschaamd is en spijt heeft door de misbruikschandalen.

Beeld: PhotoNews

.

Nu in het nieuws