"Goede relatie tussen Israël en Turkije nodig voor stabiliteit"

Goede relatie tussen Israël en Turkije nodig voor stabiliteit

"Goede relatie tussen Israël en Turkije nodig voor stabiliteit"

Print
Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, hoopt dat Israël en Turkije het conflict over een Israëlische aanval op een Turks schip snel beëindigen. Volgens hem is die goede relatie nodig voor de stabiliteit in het Midden-Oosten.

Het schip bevatte hulpgoederen voor de Gazastrook. Bij de aanval kwamen negen mensen om het leven. Israël betreurt het incident, maar wil zijn excuses niet aanbieden. Turkije heeft de Israëlische ambassadeur het land uitgezet. Ook de militaire samenwerking is opgeschort.

Ban Ki-moon hoopt dat de ruzie snel wordt bijgelegd in het belang "voor alle kwesties in het Midden-Oosten, ook voor het vredesproces". Hij wil geen commentaar geven op het VN-rapport over de aanval. Dat legt de verantwoordelijkheid bij alle partijen. Israël heeft "overdreven en onredelijk geweld" gebruikt, Turkije heeft de actievoerders onvoldoende op de risico's gewezen en de organisatoren van de vloot worden roekeloosheid verweten.

Een slechte relatie met Turkije dreigt Israël nog meer te isoleren in het Midden-Oosten. Sinds de revolutie in Egypte, dat onder leiding van Moebarak goede betrekkingen had met de joodse staat, is het land ook minder meegaand geworden.

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws