1/2

Aantal soa's bij jongeren na vakantie stijgt

Jongeren tussen 18 en 24 jaar lopen tijdens de zomervakantie steeds vaker een seksueel overdraagbare aandoening (soa) op. Het aantal geslachtsziektes dat in september wordt vastgesteld, ligt volgens het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa daardoor hoger dan tijdens andere maanden.

"Vaak schiet de voorbereiding van deze jonge reizigers al tekort. Ze laten zich vaccineren, maar condooms zitten nog niet standaard in de toiletzak. Daardoor draait het op vakantie geregeld uit op onveilige seks", zegt Boris Cruyssaert, woordvoerder van Sensoa. "Uit onderzoek blijkt ook dat jongeren het met een nieuwe partner niet evident vinden om te praten over condoomgebruik. Zeker niet als ze seks hebben met iemand van een andere cultuur."

Losser

Ook de combinatie van seks, drugs en alcohol verhoogt het risico. "En daarnaast is de sfeer op vakantie losser en uitbundiger. Het laatste wat jongeren doen, is dan stilstaan bij het feit dat ze risico kunnen lopen op een soa."

Nog één van de oorzaken is dat de jeugd steeds meer en verder op reis gaat. "Ook in landen waar soa's bij de lokale bevolking veel voorkomen. Seks met een 'local' verhoogt dan het risico", zegt Cruyssaert.

Testen

In ons land zijn het vooral jongeren tussen 18 en 24 jaar die met een geslachtsziekte terugkeren van vakantie.

Sensoa adviseert iedereen die op vakantie onveilig seks had, om zich te laten testen bij de huisarts. "Chlamydia, één van de meest voorkomende soa's, vertoont vaak geen symptomen, en toch kunnen vrouwen er onvruchtbaar van worden. Laten testen is dus de boodschap", besluit Cruyssaert.

Eef COOLEN

Beeld: Photonews

NIET TE MISSEN