Toevloed leefloners kost stad vijf miljoen

Toevloed leefloners kost stad vijf miljoen

Toevloed leefloners kost stad vijf miljoen

Print
Het Antwerpse OCMW heeft in ruim een jaar honderd extra personeelsleden moeten aannemen. Dat betekent een jaarlijkse extra kost van vijf miljoen euro. De oorzaak: de toevloed van asielzoekers en geregulariseerde vreemdelingen die een leefloon vragen.

Het OCMW volgt de kritiek van De Antwerpse procureur-generaal Yves Liegeois op de federale politiek. Liegeois zei donderdag dat het "Belgische asielbeleid mislukt is" en dat "de buitensporige instroom van buitenlanders in ons land tot een enorme verspilling van vervangingsinkomens leidt."

"Wij zien hier dagelijks mensen die proberen om misbruik te maken van ons sociaal systeem", zegt de Antwerpse OCMW-ondervoorzitter Marco Laenens (Open Vld). Meer dan 75 procent van de mensen die in Antwerpen een beroep doen op een leefloon zit in een speciaal statuut. "Vreemdelingen in een asielprocedure of mensen die geregulariseerd zijn bijvoorbeeld. Natuurlijk maakt niet iedereen misbruik van ons systeem. Maar de groep die dat wel doet of het probeert, is groot. Ook regularisatie om medische redenen neemt fors toe en lang niet alleen voor mensen die het nodig hebben."

De kost van de leeflonen voor mensen met zo'n speciaal statuut wordt in Antwerpen op 20 miljoen euro per jaar gerekend. De federale overheid betaalt daar nadien wel een groot deel van terug. Maar de kost aan extra personeel en ondersteuning, ongeveer vijf miljoen euro vorig jaar, is wel volledig voor de stadskas.

Donderdag klaagde Liegeois er ook over dat hij al vier keer gevraagd had om allerlei slechte asielwetten te komen toelichten in het parlement. Hij schreef al vier rapporten voor dit Parlementair Comité voor Westevaluatie, maar kreeg nooit een antwoord. Intussen is duidelijk waarom: het comité heeft sinds zijn oprichting in 2007 nog geen enkele wet besproken.

Meer over de visie van Liégeois vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

PVDP, JDW

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws