335 mensen verliezen baan na faillissement TBP in Geel

Omdat elektronicaproducent TBP in Geel zich niet heeft kunnen houden aan het herstructureringsplan dat nodig was om bescherming tegen de schuldeisers te bekomen, heeft de rechtbank in Turnhout vrijdagmiddag het faillissement uitgesproken. 335 mensen verliezen hierdoor hun job, waarvan 115 bedienden.

jrosquin

Het ging al een tijdje erg slecht bij TBP Electronics Belgium, een bedrijf dat vroeger een vestiging was van Alcatel-Bell. Er worden gedrukte bedradingskaarten (printed circuit boards) geassembleerd. Begin dit jaar had de directie al aangekondigd dat er minstens 130 van de 335 banen zouden geschrapt worden.

Verbazing bij personeel

Toen het in april iets beter leek te gaan, werd het voornemen tot collectief ontslag alweer ingetrokken. Daarom was de verbazing bij het personeel erg groot toen een maand geleden bij de rechtbank een verzoek tot bescherming tegen de schuldeisers werd ingediend. Dit in het kader van de Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen (WCO).

Voorwaarde om zo'n bescherming toe te staan, is dat er een strak herstructureringsplan onder leiding van een gerechtsmandataris wordt gevolgd. Maar omdat deze opgelegde voorwaarden niet konden nageleefd worden, heeft de rechtbank van koophandel nu TBP in faling verklaard en een curator aangesteld.

Doorstart niet uitgesloten

De vakbonden reageren vrijdag erg ontgoocheld op het faillissement. "We dachten tot voor kort dat alles weer op wieltjes liep", aldus de aangeslagen vakbondssecretaris van ACV-CSC Metaal Kempen, Mario Lenaerts.

Volgens Leo Lauwerysen, secretaris van LBC-NVK Kempen, wordt de mogelijkheid van een doorstart niet uitgesloten. "Er hadden zich toch al enkele kandidaat-overnemers gemeld, dus die piste blijft nog open."

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio