EU wil Libië helpen bij opleiding toekomstige politie

De Europese Unie is bereid de nieuwe Libische autoriteiten hulp te bieden bij de opleiding van een democratische politiemacht, de recuperatie van wapens uit het conflict en de bewaking van de grenzen. Dat heeft het hoofd van de Europese diplomatie, Catherine Ashton, donderdag verklaard.

pneirinckx

In de loop van de dag start in Parijs de internationale conferentie over Libië. Die bijeenkomst "vormt een gelegenheid om na te denken over het werk dat op lange termijn voor ons ligt om het Libische volk te helpen in zijn ambitie om een democratisch land te hebben", aldus Ashton tijdens een persconferentie in Brussel.

De Hoge Vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de Europese Unie had het in een eerste fase over humanitaire en medische hulp, maar ook over "de hervorming van de veiligheidssector" om "te garanderen dat er efficiënte politietroepen zijn die in een democratisch land opereren".

De Europese Unie kan ook steun bieden om het land te helpen zich van de wapens uit het conflict te ontdoen, alsook bij het beheer van de grensbewaking, bij de organisatie van verkiezingen en bij de vorming van een echte burgergemeenschap, luidde het.

Wat de opleiding van de politie betreft, de Europese Unie heeft al gelijkaardige opdrachten uitgevoerd voor Irak en Afghanistan. De NAVO is ook van plan steun te bieden op dat vlak. Ashton verzekerde dat beide organisaties zich op mekaar afstemmen en dat het finaal aan de Verenigde Naties toekomt te beslissen.

Beeld: Photonews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER