"Doorknippen binnenstad kost inwoners geld"

Doorknippen binnenstad kost inwoners geld

"Doorknippen binnenstad kost inwoners geld"

Print
Lier - Door het plaatsen van paaltjes in enkele staten is de binnenstad van Lier niet meer doorrijdbaar. Dat kost de inwoners heel wat geld.
Gemeenteraadslid Frank Boogaerts, die in de Kardinaal Cardijnstraat woont, berekende zijn extra auto-uitgaven als gevolg van de knip: het doorknippen van de Lierse binnenstad. "Als mantelzorger voor mijn moeder gingen mijn echtgenote en ik gedurende verscheidene maanden bijna dagelijks naar haar thuis in de Zuid-Australiëlaan om te helpen, eten te brengen, enzovoort", vertelt Boogaerts.

"Voor de knip kon ik door het stadscentrum rijden. Sinds maart zijn we verplicht om via de Ring (R16) te rijden. Dit betekent per rit een zestal kilometer extra. Dus meer dieselverbruik, meer kosten meer tijd. Die bijkomende zes kilometers kosten mij net geen 92 euro per maand aan brandstof, afschrijving, verzekering, verkeersbelasting en slijtage. Dit is natuurlijk geen alleenstaand geval. Heel veel andere Lierenaars moeten ook omrijden en hebben dus hogere uitgaven", stelt Frank Boogaerts.

"Mensen die binnen de stadsvesten wonen en naar de andere kant willen, zijn inderdaad gefopt door de knip. Maar moet je die verplaatsing altijd met de auto doen? Soms zal het inderdaad niet anders kunnen en heb je hogere autokosten dan vroeger. Maar wat kost het de gemeenschap aan leefbaarheid als je alle auto's door de binnenstad laat rijden? Zoiets kan je natuurlijker moeilijker meten", reageert burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open Vld).

Of de paaltjes in de binnenstad en dus ook de ondoorrijdbaarheid ervan behouden blijven, weten we wellicht in oktober. "Het blijft inderdaad de bedoeling om de huidige verkeerscirculatie dan te bespreken in de gemeenteraad. Ik heb op dit ogenblik geen idee welke richting het zal uitgaan", zegt Vanderpoorten.

Chris VAN ROMPAEY

Foto: Joren De Weerdt

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio