"Militaire rechtspraak en maagdelijkheidscontroles in Egypte"

Militaire rechtspraak en maagdelijkheidscontroles in Egypte

"Militaire rechtspraak en maagdelijkheidscontroles in Egypte"

Print
De militaire rechtbanken die door Moebarak uitzonderlijk werden ingeschakeld om tegenstanders te straffen, draaien vandaag op volle toeren. Volgens het leger gaat het om een noodsituatie, maar het lijkt vooral een manier om meer controle op de rechtspraak uit te oefenen.

Amr El-Beheiry's zaak voor de militaire rechtbank duurde amper vijf minuten. De 33-jarige Egyptenaar werd eind februari gearresteerd en zonder advocaat veroordeeld tot vijf jaar gevangenis voor het overtreden van de avondklok en de aanval op een functionaris tijdens een betoging in Cairo.

Hij is een van de duizenden burgers die verschenen voor een militaire rechter sinds het leger de macht greep bij de volksopstand in februari. De speciale rechtbanken zijn berucht voor hun snelle en strenge rechtspraak. De beschuldigden krijgen niet altijd toegang tot een advocaat en tegen het vonnis is geen beroep mogelijk.

Moebarak gebruikte deze oneerlijke processen tegen burgers die het regime uitdaagden: islamisten, weerbarstige arbeiders en tal van politieke tegenstanders. Het lijkt erop dat de militaire machthebbers in Egypte het speeltje van de ex-dictator geleend hebben.

Maagdelijkheidscontrole

Volgens activisten wil het leger hiermee een boodschap uitsturen: we dulden geen kritiek op het regime. Sinds het vertrek van Moebarak hebben manifestanten snellere hervormingen geëist. Ze beschuldigen de militaire machthebbers ervan hun eigen belangen na te streven, net als die van leden uit de entourage van de verdreven dictator. Het leger probeert de revolutie in diskrediet te brengen door betogers te bestempelen als bandieten en buitenlandse agenten.

Een groep van vrouwelijke betogers die in maart werd opgepakt moest naar verluidt een "maagdelijkheidscontrole" ondergaan en werd beschuldigd van prostitutie. "Ze willen ons vernederen zodat mensen zich niet meer durven aan te sluiten bij de protesten", getuigt de 23-jarige Eman Hussein.

Klassenjustitie

Het leger erkende recent het recht op een eerlijk proces, zoals het verankerd is in de Internationale Verklaring van de Mensenrechten. Maar het noemt de militaire rechtbanken noodzakelijk vanwege de stijgende misdaadcijfers die gepaard gaan met de opstand. De militaire machthebbers benadrukten dat enkel zaken met wapens, verkrachting of een aanval tegen soldaten naar militaire rechtbanken worden doorverwezen.

Tegelijk ontstaat de perceptie van een klassenjustitie. Terwijl burgers in hoog tempo voor de militaire rechtbanken verschijnen, staan Moebarak en voormalige bevelhebbers terecht in civiele rechtbanken voor de dood van bijna 850 manifestanten tijdens de opstand.

Cam McGrath

IPS

Foto Photonews

Nu in het nieuws