Populaire behandelingen tegen acne mogelijk nutteloos

Print

Populaire behandelingen tegen acne mogelijk nutteloos

Heel wat veelgebruikte middeltjes tegen acne werken mogelijk niet. Dat zegt een Britse dermatoloog in The Lancet.

"Een pak producten en therapieën claimen te helpen tegen acne, maar steunen daarvoor op bitter weinig wetenschappelijk onderzoek", schrijft Hywel Williams van de University of Nottingham.

"Bovendien draagt de behandeling van acne met antibiotica mogelijk bij aan bacteriële resistentie, terwijl behandeling zonder antibiotica even goed kan werken."

De Britse dermatoloog baseert zich op een overzichtsstudie van onderzoeken rond acne. Familiegeschiedenis, dieet, zonlicht en huidhygiëne worden daarin als beïnvloedende factoren genoemd, zonder dat er echt wetenschappelijke bewijzen voor zijn.

Belangenvermenging

"Er is zeer weinig onderzoek dat aantoont welke behandelingen beter zijn dan andere. Recente richtlijnen zijn daarom vaak opgesteld op basis van de mening van experts, wat het risico op belangenvermenging uiteraard verhoogt', schrijft Williams nog.

"Nochtans is acne een omvangrijk probleem. Bijna elke jongere krijgt in zijn jeugd met puistjes te maken. Tot twintig procent loopt door acne levenslange littekens in het gezicht op. Jongeren gaan ver om acne te behandelen, en geven daarbij vaak heel wat geld uit. Of die uitgaven de moeite waard zijn, is hoogst onzeker", waarschuwt Williams.

Foto Photo News

Nu in het nieuws