ZEB moet personeel beter betalen

ZEB moet personeel beter betalen

ZEB moet personeel beter betalen

Print
De winkelketen ZEB moet zijn personeel beter verlonen. De directie moet immers de overeenkomsten voor het paritair comité 311 volgen omdat ze meer dan 50 mensen tewerk stelt. Tot nog toe koos ze voor paritair comité 201, maar dat geldt voor zelfstandige kleinhandelszaken met minder dan 50 werknemers.

In de handel bestaan vijf verschillende paritaire comités, met elk eigen regels over arbeidsvoorwaarden.

Volgens de socialistische vakbond BBTK zit er verbetering in voor de bedienden van ZEB. De Federale Overheidsdienst Werk vindt immers dat de keten onder toepassing van paritair comité 311 valt.

Voor de voltijdse werknemers van ZEB kan de voltijdse werkweek van 38 u naar 35 u dalen, waardoor hun verloning per uur sowieso stijgt. Deeltijdsen zullen hun arbeidsuren behouden, maar zien hun uurloon met 8,57% toenemen.

Bovendien zullen de in het pc 311 geldende voordelen zoals de individuele werkzekerheid en het anciënniteitsverlof worden toegepast, wat niet het geval is in het pc 201.

ZEB zoekt geregeld de grenzen van het wettelijke op. De keten kantte zich ook al tegen de regeling op de koopjes.

Het standpunt van de FOD Werk geeft de werknemers munitie om naar de rechtbank te stappen en de voorwaarden van pc 311 af te dwingen.

JVG

Nu in het nieuws