30.000 gepensioneerden waren zowel werknemer, zelfstandige als ambtenaar

Dertigduizend mensen die nu met pensioen zijn, waren tijdens hun actieve beroepsloopbaan zowel werknemer, zelfstandige als ambtenaar. Dat blijkt uit het jaarverlsag van de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP).

jvangeyte

De RVP betaalde op 1 januari 2010 in totaal 1.791.526 mensen een uitkering. In de meeste gevallen ging het om een rustpensioen. In de andere gevallen om een overlevingspensioen.

66,65% van de begunstigden had zijn pensioen verdiend door te werken in één statuut. Bijvoorbeeld levenslang als gesalarieerd werknemer. Of een hele carrière als zelfstandige. Of als ambtenaar.

Het aantal mensen dat er een gemengde loopbaan heeft opzitten, zit echter in de lift. Het bedraagt nu al 33,35%.

Vooral de combinatie werknemers/zelfstandige is populair. Van de huidige gepensioneerden waren 339.083 mensen in dat geval. De combinatie werknemer/ambtenaar stond op het cv van 218.659 mensen. Alleen de combinatie zelfstandige/ambtenaar was minder in trek. Ze kon slechts 9.268 mensen bekoren.

Ten slotte waren er ook 30.066 mensen die de drie statuten hebben doorlopen. Ze waren tijdens hun actieve beroepsloopbaan zowel werknemer, zelfstandige als ambtenaar.

De pensioenen voor de gemengde loopbanen zijn moeilijker te berekenen. De wetgevingen in de diverse stelsels zijn immers verschillend.

JVG

Nu in het nieuws