Student ontwikkelt website om voordelig lesmateriaal aan te kopen

Student ontwikkelt website om voordelig lesmateriaal aan te kopen

Student ontwikkelt website om voordelig lesmateriaal aan te kopen

Print
Hogeschoolstudenten kunnen binnenkort hun lesboeken vlot overkopen van collega's. De Ieperse student Niels Helsen (22) zette een website op om het aanbod te bundelen.

Voor studenten van hogescholen en universiteiten zullen de rekeningen over enkele weken weer hoog oplopen als het academiejaar begint.

Behalve de inschrijving en de huisvesting kosten ook de boeken een hoop geld.

Student Niels Helsen (22) biedt hulp, maar de studenten moeten wel zelf een beetje meewerken.
De uit Ieper afkomstige Gentse student toegepaste informatica heeft samen met zijn kompaan, programmeur Jelle Wttwulghe uit Roeselare, een site ontworpen, www.stubooks.be, waarop studenten van alle hogescholen en universiteiten in Vlaanderen cursussen kunnen verkopen en aankopen.

"Het systeem is simpel", zegt Niels."Wie een boek zoekt, registreert zich en tikt titel of ISBN-nummer of trefwoord van het boek in en kiest vervolgens uit een lijst de hogeschool of universiteit waar hij of zij les volgt.
Als een collega-student het boek aanbiedt, verschijnt dat aanbod met de prijs erbij. Klik je op 'Kopen', dan worden je gegevens verzonden naar de aanbieder, die contact kan opnemen, per mail of gsm, om de verkoop verder te regelen."

Geen prikbord meer nodig

Het systeem valt of staat natuurlijk met het aantal gebruikers. Op dit moment zijn al zo'n 1.020 studenten geregistreerd die in totaal 3.400 boeken te koop aanbieden.
Er zijn tot vandaag zo'n 150 transacties geweest.

"We hopen dat dit er veel meer worden en dat Stubooks - ook aanwezig op Facebook trouwens - hét trefpunt wordt voor alle studenten die geen zin hebben om vijfhonderd euro en meer, in sommige richtingen is het makkelijk 700 euro, te betalen voor cursussen die ze maar één jaar en vaak maar één semester nodig hebben. We hebben intussen al een massa lovende reacties gekregen." Niels kwam op het idee toen hij zich weer eens blauw ergerde aan het systeem in zijn hogeschool in Gent, waar studenten via A4'tjes op een prikbord boeken aanbieden.

"Met van die afscheurbare telefoonnummers. De papieren hangen er tot op het einde van het schooljaar tot op de toiletten toe." De jongeman wil er zelf geen geld mee verdienen. "Ik heb er veel werk mee, maar ik zie het als een goede referentie voor later. Het gebruik van de site is voor alle gebruikers geheel gratis."

Wie een boek inbrengt, krijgt meteen de maximum- en minimumprijzen en het gemiddelde te zien dat anderen voor hetzelfde boek vragen.
"Zo krijg je een idee vande verkoopprijs", zegt Niels.

DH

Foto Wim Hendrix

www.stubooks.be

Nu in het nieuws