Panda-uitwerpselen goudmijn voor biobrandstoffen

Bacteriën in de uitwerpselen van panda's kunnen voor een revolutie zorgen in de productie van biobrandstoffen. Tot nog toe werd voor de productie van biobrandstoffen vooral gekeken in de richting van makkelijk afbreekbare gewassen zoals maïs en suikerriet, maar de nieuwe bacteriën kunnen veel hardere gewassen aan, zoals bamboe.

Wetenschappers van de Mississippi State University verzamelden en analyseerden een jaar lang verse uitwerpselen van mannelijke en vrouwelijke panda's in de dierentuin van Memphis. Ze vonden zo verschillende types bacteriën die in staat zijn lignocellulose af te breken, een bijzonder moeilijk te verteren stof in gras, stengels van gewassen en hout.

De ontdekking kan een belangrijke doorbraak betekenen, omdat biobrandstoffen tot nog toe vooral gewonnen worden uit gewassen zoals maïs en suikerriet, en dus concurrentie vormen voor de menselijke voeding. Wetenschappers zoeken al lang naar grondstoffen die niet eetbaar zijn voor de mens, en dus geen bijkomende bron van honger in de wereld zijn.

Bron: IPS

Beeld: Photonews

Nu in het nieuws