Di Rupo onderneemt nieuw rondje bilaterale contacten na verslag bij koning

Print

Di Rupo onderneemt nieuw rondje bilaterale contacten na verslag bij koning

Formateur Elio Di Rupo (PS) heeft dinsdagnamiddag een tussentijds verslag uitgebracht bij de koning. Behalve woensdag heeft Di Rupo de komende dagen geen plenaire vergaderingen meer gepland. Zelfs komend weekend zouden de partijvoorzitters niet meer samen rond de tafel gaan zitten. Dat is uit verschillende bronnen vernomen. Di Rupo legt zich de volgende dagen toe op bilaterale contacten.

De formateur bracht dinsdagnamiddag bij koning Albert II verslag uit over zijn eerste rondje onderhandelen. Veel concreets zal hij wellicht nog niet hebben kunnen voorleggen.

De echte onderhandelingen moeten immers nog van start gaan. Vorige week en de twee voorbije dagen overliepen de acht partijen al een eerste keer alle communautaire hoofdstukken uit de formateursnota. Het ziet er echter naar uit dat Di Rupo ook de komende dagen het gaspedaal nog niet echt zal induwen.

Discussie

De sfeer rond de tafel zou dinsdag naar verluidt niet bijster goed zijn geweest. Vooral het luik over de responsabilisering van de deelstaten op het vlak van gezondheidszorg zorgde voor de nodige discussie. Andere bronnen stellen echter dat er meningsverschillen bestaan over nog tal van andere dossiers.

Woensdagnamiddag is om 15.00 uur nog wel een plenaire vergadering gepland over de hervorming van de financieringswet, maar dat zou alles zijn voor deze week. De formateur legt zich de rest van de week toe op bilaterale contacten met de partijvoorzitters.

Pas ten vroegste dit weekend - sommige bronnen stellen dat er zelfs tijdens het weekend niet plenair zal worden vergaderd - steken alle protagonisten weer de koppen bij elkaar.

Vlaams niveau

De acht onderhandelende partijen hebben de afgelopen dagen de voorstellen in de nota van Di Rupo doorlopen, over de responsabilisering van de deelstaten, werk en pensioenen, klimaat en gezondheidszorg. Groen! en Ecolo hebben ook eigen voorstellen op tafel gelegd over energie en klimaat.

Di Rupo hoopt dat de communautaire knopen snel doorgehakt zullen worden. Het is afwachten hoe de MR en vooral kartelpartner FDF zich zullen uitspreken over Brussel en de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Ook de houding van CD&V en sp.a kan nog voor problemen zorgen, onder druk van Vlaams coalitiepartner N-VA. Voorzitter Bart De Wever liet maandagavond in 'Terzake' verstaan dat de federale onderhandelaars geen afspraken mogen maken die ingaan tegen het Vlaamse regeerakkoord.

Nu in het nieuws